Θες να απολαμβάνεις νόστιμα και θρεπτικά φαγητά, χωρίς να περνάς ώρες στην κουζίνα; Σε αυτήν τη συνεχή προσπάθεια να εξοικονομήσουμε χρόνο και να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή, η χρήση της χύτρας ταχύτητας αναδεικνύεται ως μια εξαιρετική λύση. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τα πάντα για τη χύτρα ταχύτητας. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χύτρας ταχύτητας, πώς λειτουργεί, τι μπορούμε να μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητας, σε ποιους χρόνους και γιατί πολλοί δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν!

mosxari-sti-xytra

Φαγητά στη χύτρα ταχύτητας και χρόνοι μαγειρέματος

Οι χρόνοι μαγειρέματος που αναφέρονται παρακάτω εκφράζουν τον χρόνο που αρχίζει από την στιγμή που σηκώνεται η βαλβίδα να σφυρίζει και είναι ενδεικτικοί.

Ρεβίθια στη χύτρα – Φασολάδα στη χύτρα

 • Μουλιασμένα φασόλια και μουλιασμένα ρεβύθια: 15-35 λεπτά
 • Μη μουλιασμένα: 45-60 λεπτά

Μουλιασμένα ή προβρασμένα φασόλια και ρεβίθια μαγειρεύονται σε αισθητά συντομότερο χρονικό διάστημα στη χύτρα ταχύτητας! Συγκεκριμένα τα μουλιασμένα φασόλια ή τα ρεβύθια χρειάζονται 15-35 λεπτά μαγειρέματος. Σε αντίθετη περίπτωση ο χρόνος αυξάνεται στα 45-60 λεπτά.

Μοσχαράκι στη χύτρα

 • Μισό κιλό μοσχάρι τεμαχισμένο: 35 λεπτά
 • Μεγαλύτερα κομμάτια: 45 λεπτά

Τα μεγαλύτερα κομμάτια θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν καλά σε σύγκριση με τα μικρότερα. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ο εκτιμώμενος χρόνος μαγειρέματος μισού κιλού μοσχαριού στη χύτρα είναι περίπου 35 λεπτά

xtapodaki-sti-xytra

Χταπόδι στη χύτρα

 • Μικρά χταπόδια: 30 λεπτά μαγειρέματος.
 • Μεγάλα χταπόδια: 45 λεπτά

Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι το μέγεθος του χταποδιού θα επηρεάσει σημαντικά το χρόνο μαγειρέματος. Τα μεγαλύτερα χταπόδια θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μαλακώσουν σε σύγκριση με τα μικρότερα που απαιτούν 30 λεπτά μαγειρέματος.

Κατσικάκι στη χύτρα – Αρνί στη χύτρα

 • Μισό κιλό αρνί ή κατσίκι: περίπου 30 λεπτά μαγείρεμα

Κρέατα όπως το αρνάκι και το κατσίκι μετατρέπονται σε ζουμερές και γευστικές λιχουδιές σε ελάχιστο χρόνο με την χύτρα ταχύτητας. Φυσικά, το μέγεθος των κομματιών και η ποσότητα του κρέατος επηρεάζει τον χρόνο μαγειρέματος. Έτσι, για μισό κιλό αρνί θα χρειαστείς περίπου 30 λεπτά μαγείρεμα.

 Φακές στη χύτρα

 • 300gr. φακές: 10 λεπτά

Η χύτρα μαλακώνει τις φακές γρήγορα, χάρη στην υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Εντούτοις, η ποσότητα επηρεάζει και τον χρόνο βρασμού. Εντούτοις, η ποσότητα επηρεάζει και τον χρόνο βρασμού. 300gr. φακές θα είναι έτοιμες μέσα σε 10 λεπτά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χύτρας ταχύτητος;

 • Εξοικονόμηση χρόνου. Οι χύτρες ταχύτητας εξοικονομούν πολύ χρόνο, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για πολυάσχολες οικογένειες. Η χύτρα ταχύτητας μαγειρεύει τα φαγητά σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος. Η υψηλή πίεση στο εσωτερικό της χύτρας επιταχύνει τη διαδικασία μαγειρέματος, επιτρέποντας την ετοιμασία πολύπλοκων, μπελαλίδικων φαγητών σε λιγότερο από το μισό χρόνο.
 • Εξοικονόμηση ενέργειας. Επειδή τα φαγητά μαγειρεύονται γρηγορότερα σε μια χύτρα ταχύτητας, η χρήση λιγότερης ενέργειας είναι αναπόφευκτη. Αυτό μειώνει το κόστος ενέργειας και μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα της καθημερινής μας ζωής.
 • Διατήρηση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων. Οι μικρότεροι χρόνοι μαγειρέματος μπορεί να διατηρήσουν περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Food Science, το μαγείρεμα του μπρόκολου σε χύτρα ταχύτητας διατήρησε το 90% της βιταμίνης C σε σύγκριση με το απλό μαγείρεμα στον ατμό και το βράσιμο. Η συντήρηση των θρεπτικών συστατικών εξαιτίας του σύντομου χρόνου μαγειρέματος είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθιστώντας το φαγητό πιο υγιεινό και θρεπτικό.
 •  Ευελιξία. Στη χύτρα ταχύτητας μπορείς να μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα. Από σούπες και μαγειρευτά μέχρι φασολάκια και φασόλια! Πρόκειται για ένα ευέλικτο εργαλείο που ξεχωρίζει, προσφέροντας ατελείωτες μαγειρικές δυνατότητες.
xytra optimum plus

Τι μαγειρεύουμε στη χύτρα ταχύτητος;

Η χύτρα ταχύτητας αποτελεί ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία στην κουζίνα, ειδικά για την προετοιμασία φαγητών που απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος. Είναι το ιδανικό σκεύος μαγειρικής για να μαγειρέψεις μοσχάρι, αρνί και κατσίκι σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος.  Επίσης, είναι κατάλληλη για να βράσεις όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβύθια. Και φυσικά μην ξεχνάμε τα αγαπημένα μας θαλασσινά. Μαγείρεψε χταπόδι ξιδάτο στο πι και φι.

Η χύτρα ταχύτητας είναι ασφαλής για μαγείρεμα.

Από την άλλη απόφυγε να μαγειρέψεις στήθος κοτόπουλου στη χύτρα ταχύτητας, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να ξηράνει και να το σκληρύνει, αφαιρώντας του όλη τη ζουμερή υφή. Ακόμη, τα φιλέτα ψάρια μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και η χύτρα ταχύτητας μπορεί να τα διαλύσει, αλλοιώνοντας την υφή και τη γεύση τους. Και εννοείται πως δεν υπάρχει λόγος να μαγειρέψεις μακαρόνια ή ρύζι στη χύτρα ταχύτητας, εκτός εάν θέλεις να την χρησιμοποιήσεις σαν απλή κατσαρόλα, χωρίς το καπάκι.

Είναι επικίνδυνη η χύτρα ταχύτητας;

Όχι, η χύτρα ταχύτητας δεν είναι επικίνδυνη. Η χύτρα ταχύτητας είναι ασφαλής για μαγείρεμα. Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τις χύτρες ταχύτητας. Οι χύτρες ταχύτητας έγιναν μια δημοφιλής συσκευή κουζίνας τη δεκαετία του 1950 και χρησιμοποιούνταν συνήθως για την κονσερβοποίηση προϊόντων που καλλιεργούσαν στο σπίτι. Δυστυχώς, τα πρώιμα μοντέλα χύτρας ταχύτητας απέκτησαν τη φήμη ότι ήταν “επικίνδυνα” λόγω της κακής κατασκευής της βαλβίδας βάρους τους, η οποία εύκολα βούλωνε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Καθώς η πίεση συσσωρευόταν στη χύτρα, τα παρεμβύσματα έσκαγαν και προκαλούσαν την εκτόξευση νερού ή ατμού ή την αποκόλληση του καπακιού.

Η χύτρα ταχύτητας Sicura είναι από τις ασφαλέστερες χύτρες παγκοσμίως!

Ευτυχώς, σήμερα, οι χύτρες ταχύτητας διαθέτουν πλέον αρκετούς μηχανισμούς ασφαλείας για να διασφαλίζουν την ασφάλεια, όπως πολλαπλές βαλβίδες και διπλούς ρυθμιστές πίεσης. Διαθέτουν επιπλέον βαλβίδες ασφαλείας που κλειδώνουν τη χύτρα, σε περίπτωση που δημιουργηθεί υψηλή πίεση. Υψίστης σημασίας είναι να τηρούμε τις οδηγίες χρήσης και τα επιτρεπόμενα όρια γεμίσματος .

mageirema-sti-chytra

Πώς λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας;

Η χύτρα ταχύτητας λειτουργεί με την αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό της, η οποία οδηγεί σε αύξηση του σημείου βρασμού του νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να μαγειρεύονται σε υψηλότερη θερμοκρασία και σε συντομότερο χρόνο.

Οδηγίες χρήσης της χύτρας ταχύτητας

Πριν από τη χρήση:

 • Πλύνε καλά την χύτρα και τα εξαρτήματά της με ζεστό νερό και σαπούνι.
 • Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Βεβαιώσου ότι η βαλβίδα ασφαλείας και η φλάντζα είναι σε καλή κατάσταση.

Κατά τη χρήση:

 • Αφού προσθέσουμε το κρέας, τα λαχανικά ή οτιδήποτε θέλουμε να μαγειρέψουμε μαζί με λίγο νερό στη χύτρα ταχύτητας, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά.
 • Έπειτα, κλείνουμε με το καπάκι και σφραγίζουμε τη χύτρα.
 • Θερμαίνουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά μέχρι να σηκωθεί η βαλβίδα ασφαλείας.
 • Όταν η βαλβίδα ασφαλείας αρχίσει να σφυρίζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και ξεκινάμε να μετράμε το χρόνο μαγειρέματος.
 • Αφού περάσει ο χρόνος μαγειρέματος, σβήσε τη φωτιά και άφησε την χύτρα να κρυώσει από μόνη της, μέχρι να πέσει η πίεση.

Χρήσιμες συμβουλές

 • Μη γεμίζεις τη χύτρα πάνω από τα 2/3 της χωρητικότητάς της.
 • Προσάρμοσε τον χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του φαγητού.
 • Βεβαιώσου ότι η βαλβίδα ασφαλείας λειτουργεί σωστά πριν από κάθε χρήση.
 • Μη χρησιμοποιείς το λάστιχο σιλικόνης ενώ είναι φθαρμένο. Αντικατάστησε με το ανταλλακτικό που συστήνει ο κατασκευαστής.
 • Για να αποφύγεις το ξεχείλισμα όταν μαγειρεύεις τρόφιμα που αφρίζουν, όπως φασόλια ή φακές, ανακίνησε ελαφρώς τη χύτρα πριν ανοίξεις το καπάκι της.

Συχνές ερωτήσεις;

 1. Πώς ανοίγει η χύτρα ταχύτητας μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματος;
  Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε για 8 λεπτά περίπου. Γυρίζουμε το ρυθμιστή πίεσης στο 0 και περιμένουμε να φύγει όλος ο ατμός. Για άμεση αποσυμπίεση κάποιες χύτρες ταχύτητος διαθέτουν ένα κουμπί στη λαβή ή στο καπάκι, το οποίο πιέζοντας το αφαιρείται ο ατμός, χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις να κρυώσει η χύτρα.
 2. Μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων η χύτρα ταχύτητας;
  Ναι, η χύτρα ταχύτητας πλένεται στο πλυντήριο πιάτων αλλά χωρίς το καπάκι.
 3. Πώς αποθηκεύω τη χύτρα ταχύτητας.
  Αποθηκεύουμε πάντα τη χύτρα ταχύτητας με το καπάκι γυρισμένο προς τα πάνω, για να μη φθαρεί το λάστιχο. Ιδανικά σου προτείνουμε να μην τοποθετείς το λάστιχο στο καπάκι για όσο δε χρησιμοποιείς τη χύτρα.
 4. Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας;
  Ναι, το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας να είναι υγιεινό. Το σφραγισμένο σκεύος μαγειρικής και το μαγείρεμα υπό πίεση βοηθά στη διατήρηση βιταμινών και μετάλλων στα φαγητά, συγκριτικά με το μαγείρεμα σε μια κανονική κατσαρόλα, όπου τα θρεπτικά χάνονται με τον ατμό. Επίσης, το μαγείρεμα υπό πίεση διασπάει καλύτερα τις φυτικές ίνες, κάνοντας τες πιο εύπεπτες.
 5. Γιατί στάζει το καπάκι της χύτρας;
  Το καπάκι της χύτρας στάζει ενδεχομένως γιατί δεν έχει ασφαλίσει σωστά, δεν έχει τοποθετηθεί σωστά, δεν έχει πλυθεί σωστά ή είναι φθαρμένο. Επίσης, μπορεί οι βαλβίδες ασφαλείας και αποσυμπίεσης να υπολειτουργούν.Σε περίπτωση που τα ανταλλακτικά της χύτρας σου έχουν φθαρεί, μην την πετάξεις αντικατέστησέ τα. Στο kouziniko.gr διαθέτουμε ανταλλακτικά για χύτρες ταχύτητας και αναλαμβάνουμε την επισκευή τους. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Στο kouziniko.gr θα βρεις τις ασφαλέστερες χύτρες ταχύτητας αλλά και ανταλλακτικά που θα τις διατηρήσουν σαν καινούριες για χρόνια.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button