Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις σετ φαγητού μπαμπού

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για κάθε γονέα όταν επιλέγει οποιοδήποτε προϊόν για το παιδί του θα πρέπει να είναι η ασφάλεια. Τα σετ φαγητού από μπαμπού έχουν γίνει δημοφιλή λόγω της φιλικής προς το περιβάλλον φύσης και της βιωσιμότητάς τους και συχνά προβάλλονται ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση έναντι του πλαστικού. Αλλά το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Είναι τα επιτραπέζια σκεύη από μπαμπού πραγματικά ασφαλή για τα παιδιά;

bamboo-piata-fagitou

Εξαιρετικά δημοφιλή τα σκεύη μπαμπού για τους γονείς που επιλέγουν τη μέθοδο εισαγωγής στερεών τροφών baby led weaning (blw) ή αλλιώς αυτοσίτιση.

Τι είναι το μπαμπού;

Το bamboo είναι ένα φυτό ταχείας ανάπτυξης, γνωστό για τη δύναμη, την ευελιξία και τις φιλικές προς το περιβάλλον ιδιότητές του. Συγκεκριμένα, είναι ένας εξαιρετικά βιώσιμος πόρος και είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο φυτό στη Γη. Ως ένα από τα πιο βιώσιμα υλικά στον πλανήτη, το μπαμπού είναι εξαιρετικά ανανεώσιμο, απαιτώντας ελάχιστο νερό και καθόλου φυτοφάρμακα για την ανάπτυξή του. Η φυσική του αφθονία και η ταχεία αναγέννησή του το καθιστούν ιδανικό πόρο για διάφορες εφαρμογές, όπως επιτραπέζια σκεύη φαγητού.

Μπορώ να βάλω ζεστό φαγητό σε πιάτα από μπαμπού;

Τα πιάτα από μπαμπού δεν είναι κατάλληλα για πολύ καυτό φαγητό, καθώς μπορεί να παραμορφωθούν ή να σπάσουν. Η μέγιστη θερμοκρασία που μπορούν να αντέξουν τα σκεύη μπαμπού είναι περίπου 70°C (158°F). Επομένως, σου προτείνουμε να αφήνεις το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το τοποθετήσεις στο σκεύος μπαμπού.

Πολλοί γονείς επιλέγουν για τα πρώτα γεύματα του μωρού, πιάτα και μπολάκια φαγητού κατασκευασμένα από μπαμπού.

blw-bamboo-piato

Τα πιάτα από μπαμπού μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων;

Τα πιάτα μπαμπού δεν είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων ή συμβατικό φούρνο. Η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων  μπορεί να ραγίσει, να παραμορφώσει ή ακόμα και να κάψει το παιδικό πιάτο ή το παιδικό μπολάκι από μπαμπού.

Τα σετ φαγητού από μπαμπού μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων;

Καλύτερα να αποφεύγεις το πλύσιμο των παιδικών σετ φαγητού στο πλυντήριο πιάτων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλοίωσης τους. Τα ισχυρά απορρυπαντικά και η υψηλή θερμοκρασία θα μειώσουν τη διάρκεια ζωής του σκεύους μπαμπού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μπαμπού πιάτων;

 • Βιοδιασπώμενα
 • Χωρίς τοξικές oυσίες
 • Αντιβακτηριδιακά
 • Δε σπάνε
 • Ελαφριά
 • Ανθεκτικά σε λεκέδες και οσμές
 • Κακοί αγωγοί θερμότητας – δε θα καείς όσο ζεστό κι αν είναι το φαγητό.
 • Δε χαράσσονται
 • Φυσικά προϊόντα

Τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά επιτραπέζιων σκευών από μπαμπού;

Όταν αγοράζεις σκεύη μπαμπού για το παιδάκι σου θα πρέπει να προσέξεις τα παρακάτω:

 1. Να είναι κατασκευασμένα από 100% μπαμπού.
 2. Να διαθέτουν πιστοποιήσεις, όπως η έγκριση του FDA..
 3. Να διαθέτουν ένδειξη καταλληλότητας τροφίμων.
 4. Να είναι βερνικωμένα με μη τοξικές ουσίες, όπως το φυτικό λάδι. Το βερνίκι προστατεύει την επιφάνεια των πιάτων από τη φθορά, την υγρασία και τη μούχλα.

Ποια η διαφορά μεταξύ των σκευών 100% bamboo και εκείνων με προσμίξεις;

Εφόσον το μπαμπού υποβάλλεται σε επεξεργασία με τις παραδοσιακές μεθόδους για την απομάκρυνση του νερού, του αμύλου και της ζάχαρης, είναι ένα χημικά ασφαλές υλικό που είναι κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα. Ωστόσο, οι σύγχρονες επεξεργασίες του μπαμπού χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις που το μπαμπού χρησιμοποιείται σε μορφή ινών ή σκόνης, που χρειάζεται να συσσωματωθεί.

Τα επιτραπέζια σκεύη με την ένδειξη 100% μπαμπού, υποδηλώνουν ότι το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μπαμπού, χωρίς πρόσθετα επιβλαβή για την υγεία υλικά.

Ως συνδετικό υλικό, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συχνότερα μια πλαστική ρητίνη μελαμίνης-φορμαλδεΰδης. Αυτή η ρητίνη είναι συνήθως αβλαβής. Αλλά σε περίπτωση κακής ποιότητας, απελευθερώνει τα συστατικά της στα τρόφιμα. Πέρα από τα εγκεκριμένα όρια μετανάστευσης, η μελαμίνη μπορεί να είναι τοξική για τους νεφρούς, ενώ η φορμαλδεΰδη αναγνωρίζεται ως καρκινογόνος. Πρόσφατα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αυξήσει τους ελέγχους σε προϊόντα “μη συμβατικών πλαστικών”, όπως το μπαμπού με μελαμίνη ενώ από αυτές, όπως η Αυστρία έχουν απαγορέψει την πώληση επιτραπέζιων σκευών από μπαμπού.  Τα επιτραπέζια σκεύη με την ένδειξη 100% μπαμπού υποδηλώνουν ότι το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μπαμπού, χωρίς πρόσθετα επιβλαβή για την υγεία, υλικά. Η κατανόηση αυτής της διάκρισης βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές με βάση τις προτιμήσεις τους για βιωσιμότητα, ασφάλεια και πρακτικότητα κατά την επιλογή επιτραπέζιων σκευών από μπαμπού.

Στο kouziniko.gr θα βρεις σετ φαγητού, πιατάκια και μπολάκια ασφαλή για τα παιδάκια σου.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button