Αβγό: τροφή – θησαυρός

Τα αυγά, αυτά τα ευέλικτα θαύματα της φύσης, κατέχουν εδώ και πολύ καιρό μια ξεχωριστή θέση στην κουζίνα και τη διατροφή μας. Αυτό το ταπεινό τρόφιμο έχει μια μαγική ικανότητα να μεταμορφώνεται σε αμέτρητα νόστιμα πιάτα, είτε είναι ο πρωταγωνιστής ενός πλούσιου πρωινού, είτε ένας συνδετικός παράγοντας στην αρτοποιία, είτε το επιστέγασμα των γκουρμέ συνταγών. Οι λάτρεις του αυγού πάμπολλοι. Άλλοι προτιμούν αυγά βραστά, άλλοι αυγά τηγανητά, άλλοι αυγά ποσέ (poached), άλλοι αυγά μπένεντικτ (benedict) και άλλοι ομελέτα! Αλλά τι πραγματικά γνωρίζουν για το διαχρονικό σύμβολο του γαστρονομικού σύμπαντος; Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε τα πάντα για τα αυγά.

vrazo-avga

Ποια είναι η διατροφική αξία του αβγού;

Τα αυγά είναι ένας γρήγορος, εύκολος και νόστιμος τρόπος για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα, δύο μεγάλα αυγά περιέχουν 13 γρ. πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών, την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την ανάπτυξη ισχυρών μαλλιών και νυχιών. Η πρωτεΐνη των αυγών είναι επιπλέον, ιδιαίτερα χρήσιμη για παιδιά και εφήβους- υποβοήθηση της ανάπτυξης, για τους αθλητέςδιατήρηση της μυϊκής μάζας και για τους ηλικιωμένους – διατήρηση  μυϊκής μάζας και δύναμης. Η συμπερίληψη πρωτεΐνης στα γεύματα και τα σνακ μας βοηθά επίσης, να αισθανόμαστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα αυγά είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που θεωρούνται πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, επειδή περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά των αυγών βρίσκονται στον κρόκο, οπότε φρόντισε να τρως ολόκληρο το αυγό!

Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει μόλις 70-80 θερμίδες.

  • Τα αυγά δεν αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα: Είναι αλήθεια ότι όταν τρώμε αυγά, η χοληστερόλη εισέρχεται στο σώμα μας. Ωστόσο, τα αυγά δίνουν επίσης σήμα στο συκώτι να σταματήσει να παράγει τη χοληστερόλη που συνήθως παράγει. Η αύξηση της πρόσληψης χοληστερόλης αντισταθμίζει τη μείωση της χοληστερόλης που παράγεται από το συκώτι και επομένως διατηρεί σταθερά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
  • Περιέχουν χολίνη: Η χολίνη είναι ένα απίστευτα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμβάλλει στη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών και είναι επίσης ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την παραγωγή ορισμένων μορίων σηματοδότησης στον εγκέφαλο. Ένα μόνο αυγό έχει περίπου 100 mg αυτής της θρεπτικής ουσίας και επομένως είναι μια από τις καλύτερες πηγές της.
  • Βοηθούν στην υγεία των ματιών: Τα αυγά έχουν δύο πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα μάτια σας. Αυτά είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), κύρια αιτία τύφλωσης, που επηρεάζει άτομα άνω των 65 ετών. Επιπλέον, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.
  • Υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Τα αυγά που βράζονται έχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε αυτά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση καρδιακών παθήσεων, λόγω της μείωσης των τριγλυκεριδίων.

Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά των αυγών βρίσκονται στον κρόκο, οπότε φρόντισε να τρως ολόκληρο το αυγό!

avga-ortykiou

Τι σημαίνει το χρώμα των αυγών;

Το χρώμα του κελύφους των αυγών μπορεί να κυμαίνεται από λευκό, καφέ, πράσινο έως και γαλαζωπό. Η διαφορά έγκειται στη φυλή της κότας. Και παραδόξως, μπορείς να προσδιορίσεις το χρώμα των αυγών μιας κότας από το χρώμα του λοβού του αυτιού της (δεν ήξερα καν ότι έχουν αυτιά οι κότες(!)). Το θρεπτικό περιεχόμενο είναι το ίδιο, ανεξάρτητα από το χρώμα του κελύφους.

Τι δείχνει το χρώμα του κρόκου;

Το χρώμα του κρόκου καθορίζεται από τη διατροφή της κότας. Ο κανόνας εδώ είναι ότι όσο πιο σκούρος είναι ο κρόκος, τόσο πιο πιθανό είναι η κότα να ήταν ελευθέρας βοσκής. Οι σκουρόχρωμοι κρόκοι αποδίδονται σε δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πράσινα φυτά, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα στις κότες ελευθέρας βοσκής. Οι ανοιχτόχρωμοι κρόκοι είναι αποτέλεσμα διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε σιτάρι, κριθάρι και καλαμποκάλευρο.

Τι συμβολίζουν οι αριθμοί πάνω στα αυγά;

Ο πρώτος αριθμός, μας δίνει πληροφορίες σχετικά με το πού μεγάλωσε η κότα που έκανε το αυγό. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός 0, δείχνει ότι το αυγό είναι βιολογικό. Ο αριθμός 1 πάλι, μας δείχνει ότι το αυγό προέρχεται από κότα ελευθέρας βοσκής. Ακολούθως ο αριθμός 2, δηλώνει ότι η κότα που έκανε το αυγό ζει σε κοτέτσι. Ο αριθμός 3 δείχνει ότι η κότα ζει σε κλωβοστοιχία, παραμένει μόνιμα έγκλειστη και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή αυγών. Τέλος, τα επόμενα δύο στοιχεία που αναγράφονται πάνω σε ένα αυγό δηλώνουν την προέλευσή του. Αν π.χ δείτε το El, αυτό σημαίνει ότι το αυγό είναι ελληνικό.

aygothikes-diafanes

Διατηρούνται τα αυγά εκτός ψυγείου;

Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης των αυγών, τα συστατικά του λευκώματος και του κρόκου των αυγών μπορεί να μεταβληθούν και να υποβαθμίσουν την ποιότητα των αυγών. Το κέλυφος των αυγών καλύπτεται από ένα στρώμα αδιάβροχου βλεννογόνου που χαρακτηρίζεται ως επιδερμίδα, η οποία είναι πολύ λεπτή (5-10 μm). Η επιδερμίδα δημιουργεί έναν φραγμό για τους μικροοργανισμούς και ένα φυσικό μηχανισμό άμυνας για το αυγό, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη διέλευση των αερίων και της υγρασίας.

Επομένως, η καλύτερη μέθοδος συντήρησης για τα αυγά λιανικής πώλησης, είναι η συντήρηση στο ψυγείο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 4-5° C και υγρασία 75-85%.

Το στρώμα αυτό μπορεί να χάσει τις ιδιότητές του σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ωοτοκία. Υπάρχουν περίπου 7500 πόροι στο κέλυφος των αυγών. Ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης, το μέγεθος αυτών των πόρων αυξάνεται και επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να διεισδύσουν στο αυγό. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα αποτελέσματα έδειξαν τα αυγά που αποθηκεύτηκαν υπό ψύξη είχαν μικρότερη μεταβλητότητα στις ποιοτικές παραμέτρους από ό,τι τα αυγά που αποθηκεύτηκαν σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως, η καλύτερη μέθοδος συντήρησης για τα αυγά λιανικής πώλησης, είναι η συντήρηση στο ψυγείο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 4-5° C και υγρασία 75-85%. Ωστόσο, απόφυγε την τοποθέτησή τους στην πόρτα του ψυγείου, καθώς κάθε φορά που την ανοίγεις υφίστανται διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Το ζητούμενο είναι η σταθερή θερμοκρασία.

test-freskadas-avgou

Πώς θα καταλάβεις αν είναι φρέσκα τα αυγά;

Υπάρχει ένας εύκολος και έξυπνος τρόπος για να ελέγξεις αν τα αυγά σου είναι ακόμα φρέσκα, χωρίς να χρειάζεται να βασιστείς σε ημερομηνίες. Η διαδικασία είναι πραγματικά τόσο εύκολη όσο ακούγεται: απλά γέμισε ένα μπολ ή ένα ποτήρι με κρύο νερό και, στη συνέχεια, βύθισε προσεκτικά το αυγό που θέλεις να δοκιμάσεις. Εάν το αυγό βυθιστεί στον πυθμένα και παραμείνει εκεί,  είναι φρέσκο και ασφαλές για κατανάλωση. Αν βυθίζεται αλλά δεν ξαπλώνει και παραμένει όρθιο στη μία άκρη, είναι ασφαλές για κατανάλωση αλλά δεν είναι τόσο φρέσκο. Εάν το αυγό δε βυθιστεί και επιπλέει στην κορυφή, είναι πολύ παλιό για να καταναλωθεί και πρέπει να απορριφθεί.

Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο πιο γρήγορα θα πέσει στον πυθμένα.

avga-cholisterini

Ήξερες ότι ο τρόπος που αγαπάς να μαγειρεύεις τα αυγά αποκαλύπτει πράγματα για τον χαρακτήρα σου;

Το 2012 διεξήχθη μια επιστημονική έρευνα σχετικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι τρώνε τα αυγά τους – τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Η Mindlab International διεξήγαγε μελέτη για το Βρετανικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Αυγών. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.010 ενήλικες. Η μελέτη έδειξε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προτιμούν να μαγειρεύουν τα αυγά τους αποκαλύπτει πολλά για τους ίδιους, την προσωπικότητά τους και τι τους κάνει να νιώθουν. Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι λάτρεις των αυγών ποσέ είναι εξωστρεφείς, όσοι προτιμούν τα αυγά τους βραστά είναι ανοργάνωτοι, ενώ οι λάτρεις των τηγανητών αυγών έχουν υψηλή σεξουαλική ορμή. Επιπρόσθετα, οι λάτρεις της ομελέτας συνήθως έχουν ή επιθυμούν θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου. Είναι συντηρητικοί και όταν έχουν φίλους, τους κρατούν για μια ζωή. Τέλος, όσοι αγαπούν τα αυγά benedict είναι συνήθως πολυάσχολοι άνθρωποι. Προτιμούν να δουλεύουν και να βρίσκονται εν κινήσει παρά να κάθονται και να τρώνε ένα ήσυχο γεύμα. Αλήθεια εσύ πώς προτιμάς τα αυγά σου;

syntages-me-avga

Πώς μπορώ να αντικαταστήσω το αυγό στις συνταγές;

Το αυγό είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, καθώς προσδίδει διάφορες ιδιότητες στα πιάτα μας. Δένει τα υλικά, προσθέτει υγρασία και είναι ιδανικό για φούσκωμα. Ωστόσο, όταν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυγά για οποιονδήποτε λόγο, όπως οι αλλεργίες ή λόγω vegan ή χορτοφαγικής δίαιτας υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία σε συνταγές που χρειάζονται αυγό για να δέσουν και να γίνουν νόστιμα. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση σπόρων chia και λιναρόσπορου, τοφού, πουρέ φρούτων ή λαχανικών, άμυλου, φυτικού λαδιού, ξιδιού και baking powder ή μαγειρικής σόδας. Κάθε εναλλακτική επιλογή εξυπηρετεί διάφορες ανάγκες στην κουζίνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με την συγκεκριμένη συνταγή και το τι ακριβώς θέλεις να επιτύχεις.

Πηγές:

  1. Egg quality assessment at different storage conditions, seasons and laying hen strains, 2017
  2. Evaluation of Quality Parameters of Chicken Eggs Stored at Different Temperatures, 2020
  3. The Effect of Whole Egg Intake on Muscle Mass: Are the Yolk and Its Nutrients Important?, 2021
  4. The effect of whole egg consumption on weight and body composition in adults: a systematic review and meta-analysis of clinical trials, 2023

Στο kouziniko.gr θα βρεις αξεσουάρ για τους λάτρεις του αυγού και όχι μόνο.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button