Πώς γίνεται το seasoning;

Κατά τον πολυμερισμό, το λάδι θερμαίνεται στο μαντέμι σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, δημιουργώντας μια λεία, σκληρυμένη επιφάνεια. Πρόκειται για την επίστρωση (seasoning) που είναι μοριακά συνδεδεμένη με τον σίδηρο. Χωρίς αυτό το στρώμα  λαδιού, τα μαγειρικά σκεύη θα διαβρωθούν και θα σκουριάσουν λόγω του οξυγόνου και της υγρασίας στον αέρα. Τα τηγάνια και οι κατσαρόλες από χυτοσίδηρο είναι κατασκευασμένα κατά βάση, από σίδερο. Όπως και άλλα μέταλλα, αντιδρούν όταν το νερό και το οξυγόνο αναμειγνύονται, δημιουργώντας σκουριά. Μια φυσιολογική αντίδραση, για αυτό και δεν πετάμε ποτέ τα φθαρμένα και σκουριασμένα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής.

Το πολυμερισμένο λάδι, αποτελεί μια εντελώς φυσική αντικολλητική επιφάνεια, που είναι επίσης ανανεώσιμη. Ενώ, τα τηγάνια με συνθετική αντικολλητική επίστρωση πρέπει να πετιούνται, όταν η επίστρωση αρχίσει να ξεφλουδίζει, ο χυτοσίδηρος μπορεί να ανανεωθεί ξανά και ξανά και η πατίνα του γίνεται καλύτερη με τη χρήση.

Ακολουθήστε τα 4 απλά βήματα για να συντηρήσετε σωστά το μαντεμένιο σκεύος μαγειρικής και για να το κρατήσετε για πάντα!

Ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγετε την χρήση σαπουνιού στα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής, ωστόσο η χρήση μιας μικρής ποσότητας σαπουνιού δεν είναι βλαβερή για το σκεύος. Ίσα-ίσα θα απομακρυνθούν υπολείμματα τροφών και ίχνη σκουριάς.  Στην περίπτωση, που το τηγάνι σας έχει σκουριάσει, πάρτε λίγο ατσαλόμαλλο (σύρμα) ή μία συρμάτινη βούρτσα και τρίψτε το εσωτερικά και εξωτερικά. Έπειτα, πλύντε το με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά το σκεύος.

Στεγνώστε εντελώς το μαντεμένιο σκεύος σας με μια χαρτοπετσέτα ή πανί που δεν αφήνει χνούδι, αμέσως μετά το πλύσιμο. Να θυμάστε ότι το νερό είναι εχθρός του μαντεμιού, οπότε αποφύγετε να το αφήνετε υγρό για ώρα. Ακόμη, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά για να βεβαιωθείτε, ότι έχει στεγνώσει τελείως.

 

φαρμόστε ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα λαδιού στο μαντεμένιο σκεύος σας. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε φυτικό λάδι, όπως είναι το λάδι σόγιας, το κραμβέλαιο ή το σπορέλαιο.  Σημαντικό είναι, να αλείψετε ολόκληρο το σκεύος με λιπαρή ουσία, μέσα και έξω. Αυτό το λεπτό φιλμ λίπους, είναι που λειτουργεί ως προστασία ενάντια στη σκουριά.

#4. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΚΕΥΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Η θερμοκρασία του φούρνου εξαρτάται από το σημείο καπνού του λαδιού που θα χρησιμοποιήσετε, για την επάλειψη του μαντεμένιου μαγειρικού σκεύους. Tο σημείο καπνού είναι η θερμοκρασία στην οποία μία λιπαρή ύλη αρχίζει να καπνίζει. Π.χ. εάν χρησιμοποιήσετε σογιέλαιο, τότε θα πρέπει η θερμοκρασία του φούρνου να είναι πάνω από 230o C, μιας και το σημείο καπνού του είναι 232ο C. Οπότε, ανάψτε το φούρνο στις αντιστάσεις, στην κατάλληλη θερμοκρασία και βάλτε μέσα το τηγάνι,  ή την κατσαρόλα σας, ανάποδα. Μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, ρυθμίστε το χρονόμετρο για μία ώρα. Μετά από μια ώρα, σβήστε το φούρνο αλλά μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου. Αφήστε το να κρυώσει με το σκεύος μέσα, για δύο ώρες, οπότε και θα είναι αρκετά δροσερό για να το χειριστείτε.

Τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κάτω από το μαντεμένιο σκεύος για τυχόν σταγόνες λαδιού, που μπορεί να στάξουν.

Ένα μαντέμι όσο παλιό, φθαρμένο ή σκουριασμένο και να είναι, μπορεί με κατάλληλη φροντίδα να επανέλθει και να γίνει σαν καινούριο. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστό seasoning!

Seasoning

Το seasoning του μαντεμένιου σκεύους μαγειρικής, είναι η τέχνη της προστασίας του μετάλλου, σφραγίζοντάς το με θερμότητα και λίγο λάδι. Πρόκειται για ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να ψήσετε χωρίς να κολλάει το φαγητό. Έτσι, το μαντέμι γίνεται αντικολλητικό, διαχέει καλύτερα τη θερμότητα και καθαρίζεται εύκολα. Το πιο σημαντικό είναι ότι το μαντέμι που έχει υποστεί σωστό seasoning διαρκεί περισσότερο και μαγειρεύει καλύτερα. Τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη διαρκούν για χρόνια εάν συντηρηθούν σωστά.

Σημείο καπνού διάφορων φυτικών ελαίων.

Έλαια Σημείο καπνού (οC)
Κραμβέλαιο 204
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 207
Παρθένο ελαιόλαδο 210
Λινέλαιο 107
Σογιέλαιο 232
Ηλιέλαιο 227
Αραβοσιτέλαιο 232
Έλαιο αβοκάντο 249

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για να κάνετε seasoning στο σκεύος από χυτοσίδηρο;

  • Λέγεται ότι, το λινέλαιο δημιουργεί την καλύτερη αντικολλητική επιφάνεια, παρά το πολύ χαμηλό σημείο καπνού του. Ωστόσο, οποιοδήποτε μαγειρικό λάδι, με ουδέτερο άρωμα με υψηλό σημείο καπνού θα είναι ένα καλό για το seasoning.
  • Σίγουρα, λέμε ένα μεγάλο όχι στο ελαιόλαδο, λόγω του χαμηλού σημείου καπνού. Κάθε φορά που θα ζεσταίνετε το μαντεμένιο σκεύος σας, πάνω από το σημείο καπνού του ελαιόλαδου, θα φθείρεται και θα υποβαθμίζεται η επίστρωση (seasoning) του, επηρεάζοντας τόσο την ποιότητα όσο και τη γεύση του φαγητού που μαγειρεύετε.
Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button