meal-prep

Meal prep: υγιεινά γεύματα χωρίς κόπο

Αν είσαι έτοιμος να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και να εξαλείψεις το καθημερινό άγχος του “Τι θα φάμε πάλι σήμερα;” τότε το meal preparation είναι για εσένα! Το meal prepping έγινε ευρέως γνωστό από το Tik Tok και το Instagram και είναι μια στρατηγική εξοικονόμησης χρόνου και διατήρησης μιας σταθερής και βολικής διατροφικής ρουτίνας.

Meal prep: υγιεινή διατροφή χωρίς κόπο

Αν είσαι έτοιμος να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και να εξαλείψεις το καθημερινό άγχος του “Τι θα φάμε πάλι σήμερα;” τότε το meal preparation είναι για εσένα! Το meal prepping έγινε ευρέως γνωστό από το Tik Tok και το Instagram και είναι μια στρατηγική εξοικονόμησης χρόνου και διατήρησης μιας σταθερής και βολικής διατροφικής ρουτίνας.

Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, όπου ο χρόνος είναι πολύτιμος και η υγεία αποτελεί προτεραιότητα, η προετοιμασία γευμάτων έχει αναδειχθεί ως μια στρατηγική που αλλάζει τα δεδομένα για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τι είναι το meal prep;

Meal preparation σημαίνει προετοιμασία γεύματος.  Και είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντάξεις στη διατροφή σου θρεπτικά και γευστικά γεύματα, άμεσα διαθέσιμα όποτε σε πιάνει η πείνα! Το meal prep μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας πλήρους σειράς γευμάτων για μια ολόκληρη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκείνο το ένα γεύμα της ημέρας που ποτέ δεν φαίνεται να έχεις αρκετό χρόνο για να φτιάξεις.

Στην πιο βασική του μορφή, το meal preparation είναι η προετοιμασία ή η προπαρασκευή των γευμάτων ή κάποιων συστατικών των γευμάτων καθώς, και η αποθήκευση τους στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Ενώ, η προετοιμασία γεύματος ήταν αρχικά δημοφιλής ως μία διατροφική τάση, πλέον έχει γίνει κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για έναν τρόπο διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής.

Φτιάξε smoothies ή overnigt oat και διατήρησέ τα στο ψυγείο! Ένας βολικός τρόπος για να διασφαλίσεις ότι θα ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα θρεπτικό πρωινό!

Γιατί να επιλέξω το meal preparation;

 • Απολαμβάνεις φρέσκο σπιτικό φαγητό, χωρίς να μαγειρεύεις καθημερινά.
 • Έχεις έτοιμο φαγητό όταν είσαι πεινασμένος ή κουρασμένος
 • Πλήρης έλεγχος των συστατικών που περιέχονται στο φαγητό που τρως
 • Εξοικονόμηση χρημάτων- Λιγότερες επισκέψεις στο σουπερμάρκετ
 • Εξοικονόμηση χρόνου
 • Λιγότερα άπλυτα πιάτα
 • 100% ευέλικτο και προσαρμόσιμο
 • Δημιουργία καλύτερης σχέσης με το φαγητό
 • Εξαιρετική μέθοδος για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες

Η υγιεινή διατροφή στις μέρες μας είναι θέμα αξιών, πρέπει να αποφασίσεις πόσο σημαντική είναι για εσένα και να βρεις χρόνο γι’ αυτήν.

Μαγείρεμα στο σπίτι και οφέλη

Το μαγείρεμα στο σπίτι σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων ασθενειών. Τα άτομα που μαγειρεύουν στο σπίτι τρώνε τρόφιμα υψηλότερης ποιότητας, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για τρόφιμα και έχουν μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με εκείνους που τρώνε έξω και καταναλώνουν έτοιμα τρόφιμα σε τακτική βάση.Αντίθετα, η κατανάλωση έτοιμων, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά καρδιομεταβολικών ασθενειών και συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς και κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πώς να ξεκινήσω το meal prep;

Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος ή μέθοδος για την προετοιμασία γευμάτων – το θέμα είναι τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Και δε χρειάζεται να περάσεις ολόκληρη την Κυριακή στην κουζίνα για να το πετύχεις. Ακόμα και αν αφιερώσεις μόλις 30 λεπτά για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία των γευμάτων, θα σε διευκολύνει στο να τρως καλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το κύριο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσεις – στην αρχή τουλάχιστον – είναι να μάθεις να δημιουργείς θρεπτικά και ισορροπημένα γεύματα.

Δεν προσεγγίζουν όλοι το meal prep με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι προτιμούν να φτιάχνουν μια μεγάλη παρτίδα γευμάτων στην αρχή της εβδομάδας, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να επικεντρωθούν στην προετοιμασία ενός γεύματος, όπως το πρωινό, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την ημέρα τους λίγο πιο γρήγορα.

Μέθοδοι προετοιμασίας γευμάτων

Προμαγειρεμένα φαγητά

Μαγείρεμα πλήρους γεύματος εκ των προτέρων και διατήρησή του στο ψυγείο. Ζεσταίνεις και τρως όποτε θέλεις.

Μαγείρεμα σε παρτίδες

Μαγείρεμα μεγάλης ποσότητας από μία συνταγή και έπειτα διαχωρισμός σε μερίδες. Στη συνέχεια, αποθήκευση στην κατάψυξη.

Μερικώς προετοιμασμένα φαγητά

Προετοιμασία του μεγαλύτερου μέρους του γεύματος ή και μόνο του κρέατος. Να έχεις έτοιμο το κρέας για τα γεύματα όλης της εβδομάδας είναι εξαιρετικά βοηθητικό.  Ωστόσο, απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να ολοκληρώσεις το γεύμα σου, πριν μπορέσεις να το φας.

Έτοιμα για μαγείρεμα συστατικά

Ψιλοκομμένα λαχανικά, μυρωδικά, φρούτα. Όλα έτοιμα για να τα προσθέσεις μέσα στην τορτίγια ή το ψωμάκι σου! Επιπλέον, έχοντας έτοιμα υλικά έχεις και έτοιμη σαλάτα!

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει μία σωστή μέθοδος, καθώς μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις προτιμήσεις των τροφίμων, την ικανότητα μαγειρέματος, το χρονοδιάγραμμα και τους προσωπικούς στόχους. Δες ποια σου ταιριάζει και εφάρμοσέ την!

3 tips για να ξεκινήσεις

 1. Φτιάξε ένα πρόγραμμα γευμάτων.
 2. Συμπλήρωσε τη λίστα με τα ψώνια.
 3. Ξεκίνα το μαγείρεμα!

Τι τάπερ θα χρειαστώ;

Σου προτείνω ανεπιφύλακτα τα δοχεία προετοιμασίας γευμάτων Sistema NEST IT.

 • Οικολογικά
 • Επαναχρησιμοποιούμενα
 • Με χωρίσματα
 • Στεγανά
 • Στοιβαζόμενα
 • Κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων, κατάψυξη και πλυντήριο πιάτων

Το να έχεις ένα σετ αξιόπιστων δοχείων προετοιμασίας γεύματος είναι σημαντικό, καθώς το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να διατηρήσεις το φαγητό φρέσκο. Επίσης, άλλο ζητούμενο είναι το ομοιόμορφο και ασφαλές ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων.Τα τρία χωρίσματα διατηρούν τα τρόφιμα χωριστά χωρίς να αναμειγνύονται οι γεύσεις.  Ακόμη, το καπάκι με τα κλιπς που ασφαλίζουν εύκολα και η ευέλικτη σφράγιση βοηθά να διατηρούνται τα τρόφιμα πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – ιδανικό για το μαγείρεμα παρτίδων.

Meal prep και παρορμητική συμπεριφορά

Οι διατροφικές επιλογές είναι διαφορετικές όταν υπάρχει το αίσθημα της πείνας. Η έρευνα δείχνει ότι η πείνα μας κάνει πιο παρορμητικούς και ότι μπορεί να παρακάμψει τις προσπάθειές μας να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, καθώς ο εγκέφαλός σου θα αναζητήσει γρήγορη ενέργεια, η οποία συχνά έρχεται με τη μορφή απλών υδατανθράκων.Με την πάροδο του χρόνου, η παρορμητικότητα μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Στην πραγματική ζωή, η πείνα συνδυάζεται με την έλλειψη προγραμματισμού και οδηγεί σε περισσότερες παραγγελίες φαγητού από έξω και delivery. Αυτά τα γεύματα διαθέτουν περισσότερη ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες από ό,τι όταν τρώμε σπιτικά, μαγειρεμένα γεύματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εφαρμόζαν το meal prep έτρωγαν συνολικά πιο υγιεινά σε σύγκριση με εκείνους που αγόραζαν και ετοίμαζαν τρόφιμα “παρορμητικά ή με ελάχιστο ή καθόλου σχεδιασμό”.

Στο kouziniko.gr θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να σου φανεί το meal prep παιχνιδάκι!

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button