Ποια σκεύη ΔΕΝ είναι κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων;

Το πλυντήριο πιάτων έχει γίνει στις μέρες μας μια απαραίτητη συσκευή για κάθε νοικοκύρη. Αντί να ξοδεύεις χρόνο για να πλένεις τα πιάτα με το χέρι, τα βάζεις στο πλυντήριο πιάτων και εκείνο κάνει τη δουλειά για εσένα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα αντικείμενα ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων και ορισμένα μπορεί να καταστραφούν ή να προκαλέσουν προβλήματα στο πλυντήριό σου. Ας δούμε λοιπόν τα 7+ 1 αντικείμενα που ΔΕΝ πρέπει να βάλεις ποτέ στο πλυντήριο πιάτων.

mantemenio-tigani

Μαντεμένια σκεύη μαγειρικής

Το μαντέμι είναι γνωστό για την άριστη διατήρηση της θερμότητας, καθιστώντας το ιδανικό για μαγείρεμα. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων. Τα μαντεμένια τηγάνια, τα μαντεμένια σχαροτήγανα και οι μαντεμένιες κατσαρόλες πρέπει να πλένονται στο χέρι για να διατηρήσουν το seasoning και να αποτρέψουν τη σκουριά. Τα σκληρά απορρυπαντικά και η θερμότητα στο πλυντήριο πιάτων θα αφαιρέσουν την προστατευτική πατίνα του, οδηγώντας σε μειωμένη απόδοση μαγειρέματος.

ksilini-spatula

Ξύλινα εργαλεία κουζίνας

Οι ξύλινες κουτάλες, οι ξύλινες σπάτουλες, οι ξύλινες σανίδες κοπής και τα ευαίσθητα ξύλινα κουζινικά εργαλεία δεν πρέπει ποτέ να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Ο γενικός κανόνας λέει ότι τα ξύλινα αντικείμενα πρέπει να πλένονται μόνο στο χέρι. Η υψηλή θερμότητα και η υγρασία μπορεί να προκαλέσουν στρέβλωση, ράγισμα και φθορά του ξύλου.

moscow-mule-se-chalkini-koupa

Χάλκινα σκεύη κουζίνας

Ο χαλκός είναι ένα μαλακό μέταλλο που μπορεί να γρατζουνιστεί εύκολα. Τα χάλκινα σκεύη μπορεί να αμαυρωθούν και να χάσουν τη λάμψη τους όταν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Συνιστάται το πλύσιμο στο χέρι με ένα απαλό απορρυπαντικό για να διατηρηθεί η εμφάνιση και η απόδοσή τους.

galatiera-alouminiou

Σκεύη μαγειρικής αλουμινίου

Τα μαγειρικά σκεύη αλουμινίου, όπως οι κατσαρόλες αλουμινίου (τουρκάλες), τα τηγάνια αλουμινίου, τα ταψιά αλουμινίου, καθώς επίσης και τα επιτραπέζια σκεύη αλουμινίου, όπως κούπες και ποτήρια αλουμινίου δεν ενδείκνυνται για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Τα σκεύη αλουμινίου μπορεί να αντιδράσουν με τα σκληρά απορρυπαντικά και τη θερμότητα στο πλυντήριο πιάτων, οδηγώντας σε αποχρωματισμό και διάβρωση.

koftera-machairia

Αιχμηρά μαχαίρια κουζίνας και ψαλίδια κουζίνας

Ενώ ορισμένα μαχαίρια είναι ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, είναι γενικά καλύτερο να πλένεις στο χέρι τα κοφτερά μαχαίρια κουζίνας.  Πρώτα απ’ όλα, η θερμότητα, τα σκληρά απορρυπαντικά και τα άλατα καταστρέφουν τα μαχαίρια. Οι λεπίδες αμβλύνονται και είναι πιο επιρρεπείς στη σκουριά, ενώ η ξύλινη λαβή είναι βέβαιο ότι θα διαβρωθεί. Αυτό που πρέπει να κάνεις για να έχεις κοφτερά μαχαίρια και ψαλίδια κουζίνας για μια ζωή είναι μόλις τα πλύνεις, να τα στεγνώσεις και να τα αποθηκεύσεις σε μία ειδική θήκη για μαχαίρια.

antikollitiko-wok

Αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής

Απόφυγε να βάζεις αντικολλητικά τηγάνια και τις αντικολλητικές κατσαρόλες στο πλυντήριο πιάτων, καθώς τα λειαντικά απορρυπαντικά και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν την αντικολλητική επίστρωση, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική ή προκαλώντας την αποκόλλησή της. Εάν πάλι θέλεις να τα πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων για οικονομία χρόνου σου προτείνουμε να το ρυθμίζεις σε χαμηλή θερμοκρασία και να χρησιμοποιείς sofτ απορρυπαντικά.

kapaki-chytras

Καπάκι χύτρας ταχύτητας

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει ότι η χύτρα ταχύτητας είναι κατάλληλη για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, είχαμε τονίσει ότι μπαίνει χωρίς το καπάκι. Τo καπάκι πρέπει να καθαρίζεται με ζεστό νερό και απoρρυπαντικό πιάτων και στη συνέχεια να ξεπλένεται με ζεστό νερό.

ksefloudizo-aggouri-ergaleio

Διάφορα εργαλεία κουζίνας

Εργαλεία κουζίνας που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα διαφορετικά υλικά, όπως οι αποφλοιωτές, καλό είναι να μην πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Ο κύριος λόγος είναι ότι περιλαμβάνουν πολλές εγκοπές και σημεία που δύσκολα καθαρίζονται στο πλυντήριο πιάτων. Έτσι, για την καλύτερη υγιεινή σου συνιστούμε να τα πλύνεις στο χέρι.

Οποιοδήποτε σκεύος μαγειρικής ή εργαλείο κουζίνας που δε φέρει την ένδειξη diswasher safe

Ένας εύκολος κανόνας είναι να αναζητάς την ένδειξη “dishwasher safe” κάπου πάνω στο αντικείμενο. Συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος του σκεύους και μπορεί να περιλαμβάνει την ίδια τη λέξη ή ένα εικονίδιο, το οποίο μπορεί να είναι λίγο ασαφές, καθώς δεν υπάρχει επίσημο σύμβολο. Εάν και πάλι δεν είσαι σίγουρος μπορείς απλά να μας ρωτήσεις!

 

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button