Πήλινη γάστρα – Οδηγίες συντήρησης

Τα πήλινα σκεύη έχουν μια πλούσια ιστορία που αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις ανάγκες των ανθρώπων μέσα στους αιώνες. Η αργή, ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας των πήλινων σκευών επιτρέπει την παρασκευή ζουμερών, γευστικών πιάτων, που είναι δύσκολο να δημιουργηθούν με τα σύγχρονα μαγειρικά σκεύη. Επιπλέον, τα πήλινα σκεύη είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς απαιτούν λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση και μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται επ’ αόριστον, αν φροντίζονται σωστά.

mouchla-stin-pilini-gastra

Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις όλα τα βήματα για να καθαρίσεις τα πήλινα μαγειρικά σκεύη με τον σωστό τρόπο. Ακόμη, θα σου δώσουμε συμβουλές για την μακροπρόθεσμη συντήρησή τους.

Πώς να καθαρίσω την πήλινη γάστρα;

  • Βήμα 1: Άφησε το πήλινο σκεύος να κρυώσει

Αφού μαγειρέψεις με το πήλινο σκεύος, άφησέ το να κρυώσει. Σου συνιστώ να μην τοποθετείς το καυτό πήλινο σκεύος απευθείας κάτω από κρύο νερό, καθώς αυτό μπορεί να ραγίσει.

  • Βήμα 2: Αφαίρεσε τα υπολείμματα

Ξύσε απαλά τυχόν υπολείμματα φαγητού ή απανθρακωμένα κομμάτια χρησιμοποιώντας μία ξύλινη ή πλαστική σπάτουλα. Απόφυγε τη χρήση μεταλλικών εργαλείων, καθώς μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια του πηλού.

  • Βήμα 3: Μούλιασε σε ζεστό νερό

Γέμισε το πήλινο δοχείο με ζεστό νερό και άφησέ το να μουλιάσει για περίπου 15-20 λεπτά. Έτσι, θα απομακρυνθούν ευκολότερα τυχόν υπολείμματα φαγητού, που έχουν κολλήσει στο εσωτερικό της γάστρας.

  • Βήμα 4: Πλύνε το πήλινο σκεύος

Αφού μουλιάσεις την γάστρα, χρησιμοποίησε ένα ήπιο απορρυπαντικό πιάτων και με ένα μαλακό σφουγγάρι πλύνε εσωτερικά και εξωτερικά.

  • Βήμα 5: Ξέπλυνε σχολαστικά

Ξέπλυνε καλά το πήλινο δοχείο με καθαρό, ζεστό νερό μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα σαπουνιού και φαγητού.

  • Βήμα 6: Στέγνωσε πολύ καλά

Άφησε το πήλινο δοχείο να στεγνώσει εντελώς στον αέρα. Απόφυγε την χρήση πετσέτας ή χαρτοπετσέτας για να επιταχύνεις τη διαδικασία στεγνώματος, καθώς αυτό μπορεί να παγιδεύσει την υγρασία και να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας.

giouvetsi-sto-pilino

Πώς να προετοιμάσεις το πήλινο σκεύος πριν από την πρώτη χρήση;

Αρχικά, πρέπει να βυθίσεις το πήλινο τσουκάλι σε δοχείο με νερό και να το αφήσεις να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ιδανικά άφησέ το όλο το βράδυ. Στη συνέχεια, αφαίρεσε το δοχείο από το νερό και άφησέ το να στεγνώσει καλά. Τις πρώτες 5 με 6 φορές να πλένεις το τσουκάλι ή την γάστρα μόνο με ζεστό νερό και σόδα φαγητού. Σου προτείνω να αποφύγεις τα απορρυπαντικά και το πλυντήριο πιάτων.

Πώς να καθαρίσω την μούχλα από την πήλινη γάστρα;

Μας έχετε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο και μας είπατε ότι η γάστρα σας γέμισε μούχλα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η μούχλα δημιουργείται οπουδήποτε υπάρχει αυξημένη υγρασία. Εάν δεν έχει στεγνώσει πολύ καλά το πήλινο σκεύος και εάν δεν έχει αποθηκευτεί χωρίς το καπάκι του, ο κίνδυνος εμφάνισης μούχλας είναι υψηλός. Ωστόσο, σου έχουμε τα κατάλληλα tips για να την καταπολεμήσεις. Μη σε ανησυχήσει εάν δεις μούχλα στην πήλινη γάστρα, καθώς συμβαίνει συχνά. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι απλά να εφαρμόσεις μια πάστα μαγειρικής σόδας (1 μέρος μαγειρικής σόδας και 1 μέρος νερού) στο εσωτερικό.  Άσε το μείγμα να δράσει για 30 λεπτά, πριν τρίψεις την γάστρα με το σφουγγάρι. Ξέπλυνέ την καλά, άφησέ την να στεγνώσει εντελώς και αποθήκευσέ την ξανά. Επίσης, άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσεις την μούχλα από το πήλινο σκεύος είναι να προσθέσεις στην πάστα σόδας, λευκό ξύδι. Τέλος, αφού πλύνεις και στεγνώσεις καλά την γάστρα τοποθέτησε την στο ηλιακό φως, για να μη μείνει ίχνος υγρασίας.

Μούχλιασε η γάστρα; Πολλές φορές μας έχετε πάρει τηλέφωνο και μας είπατε ότι η γάστρα σας γέμισε μούχλα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η μούχλα δημιουργείται οπουδήποτε υπάρχει αυξημένη υγρασία. Εάν δεν έχει στεγνώσει πολύ καλά το πήλινο σκεύος και εάν δεν έχει αποθηκευτεί χωρίς το καπάκι του, ο κίνδυνος εμφάνισης μούχλας είναι υψηλός. Ωστόσο, σας έχουμε τα κατάλληλα tips για να την καταπολεμήσετε.

Χρήσιμα tips συντήρησης της πήλινης γάστρας

  • Για να αποφευχθεί η εμφάνιση ρωγμών και η παραμόρφωση του προϊόντος, συνιστάται η αποφυγή απότομων αλλαγών της θερμοκρασίας και προτείνεται το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά.
  • Δε χρειάζεται να προθερμάνεις τον φούρνο. Να τοποθετείς τα πήλινα σκεύη πάντα στο κέντρο ενός κρύου φούρνου και να τα αφήνεις να θερμανθούν σταδιακά.
  • Το πήλινο σκεύος δεν πρέπει να αγγίζει τα πλαϊνά του φούρνου. Όταν μαγειρεύεις σε πήλινο σκεύος, η θερμότητα πρέπει να είναι μέτρια ή χαμηλή. Ξεκίνα με χαμηλή φωτιά και αύξησε τη θερμοκρασία σταδιακά.
πηλινη γαστρα βαθια

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος

Η συνιστώμενη θερμοκρασία μαγειρέματος στο φούρνο είναι μεταξύ 190°C και 250°C, ανάλογα τη συνταγή. Επειδή ο υγρός πηλός δε ζεσταίνεται τόσο όσο τα μεταλλικά ταψιά μαγείρεψε για 20-30 λεπτά περισσότερο, για να αντισταθμίσεις το χρόνο που απαιτείται για τη θέρμανση του φούρνου. Επίσης, εάν το φαγητό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, χρησιμοποίησε χαμηλότερη θερμοκρασία. Ακόμη, αν θέλεις το φαγητό να ροδίσει και να γίνει τραγανό, αφαίρεσε το καπάκι τα τελευταία 10 έως 20 λεπτά μαγειρέματος. Απόφυγε την προσθήκη κρύου υγρού. Μην προσθέτεις ζωμό ή κρύο νερό σε μια πήλινη γάστρα που έχει ήδη ζεσταθεί. Η προσθήκη κρύου νερού μπορεί να προκαλέσει το ράγισμα του σκεύους. Εάν είναι απαραίτητο να προσθέσεις περισσότερο υγρό στο πήλινο σκεύος, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ρίξε μόνο ζεστό υγρό σε αυτήν.

Πώς αποθηκεύω την πήλινη γάστρα;

Βεβαιώσου πάντα ότι η πήλινη γάστρα ή το πήλινο τσουκάλι έχει στεγνώσει και κρυώσει εντελώς πριν την αποθηκεύσεις. Τοποθέτησέ την σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Επιπλέον, το πιο σημαντικό βήμα είναι να αποθηκεύσεις την γάστρα χωρίς το καπάκι. Εάν καπακώσεις την γάστρα υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού υγρασίας και κατ’ επέκταση μούχλας.

Στο kouziniko.gr θα βρεις παραδοσιακά πήλινα σκεύη υψηλής ποιότητας.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button