Ο μαγικός κόσμος της ζύμης

Η ζύμη δεν είναι απλώς ένα συστατικό στην κουζίνα μας, αλλά αποτελεί επίσης, σημαντικό σύμβολο στον πολιτισμό και την τέχνη. Ανεξάρτητα από το πώς τις αποκαλούν, οι ζύμες αντιπροσωπεύουν τη δημιουργικότητα και τη γευστική ποικιλομορφία του κόσμου. Έλα μαζί μου σε ένα γευστικό ταξίδι, καθώς περιηγούμαι στα 16 κορυφαία εμβληματικά και δελεαστικά πιάτα με βάση τη ζύμη, από όλο τον κόσμο.

Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει μια πλούσια παράδοση στην παρασκευή πίτας, με ποικιλία περιοχών και συνταγών. Στην αρχαία Ελλάδα, η πίτα αποτελούσε κομμάτι της καθημερινής διατροφής και παρασκευαζόταν με μέλι, τυρί, και άλλα υλικά. Οι πίτες είχαν διάφορα σχήματα ανάλογα με την περιοχή, ενώ συνήθως κόβονταν σε τετράγωνα, ορθογώνια ή τριγωνικά κομμάτια. Έτσι και σήμερα, διάφορες περιοχές έχουν τις δικές τους εκδοχές, όπως οι νησιώτικες πίτες, οι μακεδονίτικες πίτες, οι βλάχικες πίτες, οι πίτες της Ηπείρου κ.α. Οι ζύμες κατέχουν σημαντικό κομμάτι και στην ποντιακή κουζίνα. Οι Πόντιοι φτιάχνουν ωτία, περεσκία, πισία,συρόν, τσιριχτά, φούρνικα, υβριστόν, περέκ, βαρένικα, χαβίτς και πολλές άλλες παρασκευές με βάση τη ζύμη.

Γαλλία

Στη Γαλλία, η απόλαυση ενός κρουασάν δεν είναι απλώς μια γαστρονομική εμπειρία, αλλά μια πολιτιστική τελετουργία. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες συνηθίζουν να απολαμβάνουν αυτά τα απολαυστικά γλυκά στα γαλλικά καφέ, συχνά σε συνδυασμό με ένα φλιτζάνι εσπρέσο ή τσάι.  Επιπλέον, απολαμβάνονται γλυκά αλλά και αλμυρά και φυσικά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ο πρόγονος του σημερινού κρουασάν ονομαζόταν kipferl, το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Λέγεται ότι εισήχθη στη Γαλλία τον 19ο αιώνα, όπου εξελίχθηκε στο κρουασάν που γνωρίζουμε σήμερα.

Εργαλείο για Κρουασάν

Ιταλία

Η Ιταλία φημίζεται για τις ποικίλες και νόστιμες παρασκευές ζύμης, οι οποίες αποτελούν τη βάση πολλών εμβληματικών ιταλικών πιάτων. Πίτσα, σπαγγέτι, νιόκι, ραβιόλι, κανόλι, πανετόνε και πολλά άλλα. Ωστόσο, εμείς επιλέξαμε κάτι διαφορετικό και όχι τόσο ευρεως διαδεδομένο- τα tortelli dolci! Πρόκειται για παραδοσιακά γλυκά του καρναβαλιού, που παρασκευάζονται σε όλη την Ιταλία. Μπορούν να τηγανιστούν ή να ψηθούν στο φούρνο, και μερικές από τις πιο δημοφιλείς γεμίσεις περιλαμβάνουν μαρμελάδα δαμάσκηνου, ρικότα, σοκολάτα ή κρέμα κάστανου. Είναι πεντανόστιμα είτε όταν σερβίρονται ζεστά είτε κρύα. Τέλος, τα tortelli dolci απολαμβάνονται πασπαλισμένα με άφθονη ζάχαρη άχνη.

Αλβανία

Τα πέτουλα είναι ένα παραδοσιακό αλβανικό σνακ και η αλβανική εκδοχή της τηγανητής ζύμης. Η ζύμη φτιάχνεται συνήθως με αλεύρι, μαγιά, γάλα, αυγά, ζάχαρη, αλάτι και κάποιο φυτικό έλαιο.  Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, στη συνέχεια τη ρίχνουν με ένα κουτάλι της σούπας, σε καυτό λάδι σε δόσεις και σχηματίζονται τα petulla. Ψήνονται από όλες τις πλευρές για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα,  στραγγίζονται σε απορροφητικό χαρτί. Τέλος, μπορείς να τα γαρνίρεις με ζάχαρη άχνη, μέλι, μαρμελάδα  ή φέτα για μια πιο αλμυρή γεύση.

κουτάλα για λουκουμάδες

Ισπανία

Τα ισπανικά τσούρος, που έγιναν ευρέως γνωστά από το master chef, λέγεται ότι προήλθαν αρχικά από την Κίνα. Τα συστατικά των churros είναι αρκετά απλά- αποτελούνται από νερό, βούτυρο, ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι, αυγό και εκχύλισμα βανίλιας, τα οποία μετατρέπονται σε ζύμη και έπειτα τηγανίζονται. Στη συνέχεια, φυσικά, πασπαλίζονται με ζάχαρη και συνήθως σερβίρονται με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Αποτελούν μια πεντανόστιμη λιχουδιά που αξίζει να δοκιμάσεις.

Αυστραλία

Το ντόνατ “Melbourner” με ζεστή μαρμελάδα, μια αγαπημένη τοπική λιχουδιά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, είναι μια απολαυστική συγχώνευση γεύσεων και υφών. Η ιδιαιτερότητα των αφράτων ντόνατς είναι ότι σερβίρονται ζεστά, αφού επικαλυφθούν με μπόλικη ζάχαρη.

Τουρκία

Η Τουρκία μας φέρνει την pide, γνωστή ως τουρκική πίτσα. Ένα πλατύ ψωμί σε σχήμα βάρκας, το pide διαθέτει ένα μαλακό εσωτερικό και μια ελαφρώς τραγανή άκρη. Με διάφορα υλικά, όπως ζουμερά κρέατα, φρέσκα λαχανικά και αρωματικά βότανα, αποτελεί έναν καμβά για γαστρονομική δημιουργικότητα. Κάθε περιοχή της Τουρκίας προσθέτει τη δική της εκδοχή στο pide, καθιστώντας το ένα πιάτο που αντικατοπτρίζει την πλούσια γαστρονομική ποικιλομορφία της χώρας.

Κορέα

Τα Kkwabaegi, γνωστό και ως twisted donuts, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές γλύκισμα στην Κορέα. Είναι θα λέγαμε, τα αγαπημένα ντόνατς της Κορέας! Είναι απλά, νόστιμα και ακαταμάχητα. Η ζύμη αναμιγνύεται με ρυζάλευρο για να τους δώσει μία ελαφρώς μαστιχωτή υφή. Φτιάχνονται στρίβοντας τη ζύμη σε σπειροειδές σχήμα και στη συνέχεια τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν. Είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά. Μπορούν να σερβιριστούν σκέτα ή να επικαλυφθούν με ζάχαρη, κανέλα ή άλλες γλυκές γαρνιτούρες.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία προσφέρει pão de queijo, μικρά τυρένια ψωμάκια που είναι αδύνατο να αντισταθείς. Είναι εξαιρετικά δημοφιλή στη Λατινική Αμερική, απλά κάθε χώρα έχει τη δική της εκδοχή και το δικό της στυλ. Σχεδόν όλες έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι δεν παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου, αλλά αντίθετα χρησιμοποιείται άμυλο ταπιόκας. Εξαιρετική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργία στα σιτηρά. 

Μεξικό

Το Μεξικό είναι η πατρίδα της ταπεινής αλλά ευέλικτης τορτίγιας. Αυτές οι λεπτές, στρογγυλές επίπεδες πίτες, αποτελούν τη βάση για αμέτρητα πιάτα. Οι τορτίγιες έχουν εκατοντάδες χρήσεις στη μεξικανική κουζίνα. Μπορούν να τηγανιστούν για να γίνουν τσιπς, τα οποία μπορείς να βουτήξεις σε σάλτσα, γουακαμόλε ή queso (είδος μεξικανικού τυρί). Επιπλέον, αποτελούν τη βάση για να φτιάξεις τάκος, εάν γεμιστούν με κρέας, τυρί και λαχανικά  ή μπουρίτος εάν γεμιστούν με φασόλια και ρύζι. 94% των Μεξικανών καταναλώνουν τορτίγιες σε καθημερινή βάση.

Γεωργία

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές του χατσαπούρι, του χαρακτηριστικού γεμιστού ψωμιού με τυρί της Γεωργίας. Ωστόσο, Το πιο διάσημο khachapuri προέρχεται από την Adjara, μια περιοχή της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ένα ανοιχτό, σε σχήμα βάρκας καρβέλι, που συχνά σερβίρεται με έναν κρόκο αυγού και ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο, που ανακατεύεται στο τραπέζι. Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται τα γεωργιανά τυριά imeruli και sulguni.

Ινδία

Το παραδοσιακό naan ψήνεται σε tandoor, έναν πήλινο φούρνο με υψηλές θερμοκρασίες. Η ζύμη χτυπιέται πάνω στο εσωτερικό τοίχωμα του φούρνου, όπου ψήνεται γρήγορα, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική του εμφάνιση και τις ελαφρώς καμένες άκρες. Επίσης, μετά το ψήσιμο αλείφεται με βούτυρο κλαριφιέ, για ενίσχυση της γεύσης του. Είτε πρόκειται για το κλασικό naan με σκόρδο, είτε για την εκδοχή Peshawari γεμιστή με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, το naan αποτελεί βασικό μέρος της ινδικής γαστρονομικής εμπειρίας.

Σουηδία

Το Klenät, επίσης γνωστό ως klejner ή kleina, είναι ένα απολαυστικό τηγανητό γλυκό, που απολαμβάνεται στη Σουηδία αλλά και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Η ζύμη συχνά ανοίγεται και κόβεται σε ορθογώνια κομμάτια, ενώ το ένα άκρο της περνάει από μια σχισμή στο κέντρο για να δημιουργηθεί ο χαρακτηριστικός κόμπος. Θα έλεγα ότι μου θυμίζουν πολύ τα ποντιακά ωτία.

Ανατολική Αφρική

Το mandazi, γνωστό και ως mahamri ή Σουαχίλι ντόνατς καρύδας, είναι ένα δημοφιλές σνακ  στην Ανατολική Αφρική. Η ευελιξία του Mandazi είναι βασικό στοιχείο της γοητείας του, καθώς μπορείς να το γευτείς ως πρωινό μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι ή ως ένα νόστιμο ορεκτικό πριν από το κύριο γεύμα ή να το απολαύσεις ως ένα light σνακ το βράδυ. Τα mandazi έχουν μια ήπια γλυκιά γεύση, για αυτό και μπορούν να προσαρμοστούν σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.

Αργεντινή

Τα empanadas αποτελούν ένα κλασικό αργεντίνικο πιάτο. Πρόκειται για μια τηγανητή ή ψητή ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου. Αφού φτιαχτεί από αλεύρι σίτου ή καλαμποκάλευρο, στη συνέχεια γεμίζεται με μυριάδες γεμίσεις ανάλογα με την περίσταση και το γούστο του καθενός. Σε όλη τη Λατινική Αμερική, θα συναντήσεις πολλά διαφορετικά είδη ζύμης, γεμίσεων και μεθόδων μαγειρέματος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή empanadas.

Κορέα

Το Jajangmyeon είναι noodles με σάλτσα μαύρων φασολιών. Συγκεκριμένα,το πιάτο αποτελείται από noodles καλυμμένα με μια παχύρρευστη σάλτσα μαύρων φασολιών, μαζί με διάφορα λαχανικά και μερικές φορές κρέας. Ο συνδυασμός ζυμαρικών, σάλτσας και λαχανικών δημιουργεί ένα πλούσιο και γευστικό γεύμα.

Αυτά τα πιάτα με βάση τη ζύμη από όλο τον κόσμο μας υπενθυμίζουν ότι, ενώ τα συστατικά και οι τεχνικές μπορεί να διαφέρουν, η αγάπη για τη δημιουργία και την απόλαυση νόστιμου φαγητού είναι παγκόσμια. Είτε δοκιμάζεις ένα χατσαπούρι στη Γεωργία, είτε απολαμβάνεις το naan στην Ινδία, είτε ένα ζεστό κρουασάν στη Γαλλία, η ζύμη είναι ένα κοινό νήμα που μας συνδέει όλους στη χαρούμενη αναζήτηση της γαστρονομικής τελειότητας. Έτσι, αγκάλιασε κι εσύ τις ζυμωτές απολαύσεις από τις διάφορες γωνιές του πλανήτη και ξεκίνα τη δική σου γαστρονομική περιπέτεια.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button