Είναι ασφαλή τα αντικολλητικά σκεύη;

Τα αντικολλητικά σκεύη είναι εξαιρετικά δημοφιλή – και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Η αντικολλητική επιφάνεια μας επιτρέπει, να μαγειρεύουμε με λιγότερο (ή και καθόλου) λάδι ή βούτυρο, καθιστώντας τα γεύματά μας πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες. Ακόμη, το καθάρισμα είναι πανεύκολο, χάρη στην ειδική επίστρωση που εμποδίζει τα τρόφιμα να κολλήσουν στην επιφάνεια του τηγανιού. Είναι όμως τα αντικολλητικά σκεύη ασφαλή;

risoli granito

Τι πρέπει να προσέξω για την αγορά ενός αντικολλητικού τηγανιού;

2 είναι τα σημαντικότερα πράγματα στα οποία θα πρέπει να δώσεις βάση, πριν αγοράσεις αντικολλητικό σκεύος:

 • Να διαθέτει πιστοποιημένη αντικολλητική επίστρωση.
 • Το σώμα του σκεύους να είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

Τι είναι η πιστοποίηση;

Με τον όρο πιστοποίηση εννοούμε την επίσημη αναφορά μιας εταιρείας. Πρόκειται για μία διασφάλιση ποιότητας με βάση καθορισμένα κριτήρια ή απαιτήσεις. Με άλλα λόγια, οι πιστοποιήσεις αποτελούν έναν τρόπο διασφάλισης της τήρησης ορισμένων προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε έναν κλάδο. 

gratsounismeno-tigani

Πότε να πετάξω το αντικολλητικό τηγάνι;

Εάν το αντικολλητικό σου τηγάνι γρατσουνιστεί ή χαραχτεί θα χάσει την αντικολλητική του ιδιότητα. Στην περίπτωση που είναι πιστοποιημένη η επίστρωσή του και το σκεύος είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, μπορείς να το χρησιμοποιείς κανονικά, χωρίς να φοβάσαι μήπως εκλύσει καρκινογόνες χημικές ουσίες. Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που δεν οξειδώνεται. Ωστόσο, εάν έχεις αγοράσει ένα φθηνό και αγνώστου προελεύσεως αντικολλητικό σκεύος και η αντικολλητική του επιφάνεια έχει αλλοιωθεί επιβάλλεται να το πετάξεις, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος για την υγεία σου.

Παρακάτω θα βρεις κάποιες πιστοποιημένες επιστρώσεις αντικολλητικών σκευών για να ξέρεις τι να επιλέξεις την επόμενη φορά που θα αγοράσεις αντικολλητικές κατσαρόλες ή αντικολλητικά τηγάνια!

antikollitiko-tapsi

Τι είναι το τεφλόν / teflon;

Το teflon δεν είναι ένα προϊόν από μόνο του, αλλά η εμπορική ονομασία ενός προϊόντος. Αναφέρεται σε μια χημική επίστρωση γνωστή ως πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE). Πρόκειται για έναν τύπο πλαστικού που ψεκάζεται σε διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια ψήνεται για να δημιουργήσει μια αντικολλητική, αδιάβροχη, μη διαβρωτική και μη αντιδραστική επιφάνεια.

Πώς ανακαλύφθηκε το Teflon;

Ο Roy Plunkett ανακάλυψε τυχαία το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE) το 1930, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό στο εμπόριο ως Teflon. Ο Plunkett, χημικός, εργαζόταν για την εταιρεία DuPont στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, διεξάγοντας έρευνα για νέους τύπους αερίων. Κατά τη διάρκεια ενός πειράματός του, ο Plunkett διατηρούσε αέριο τετραφθοροαιθυλένιο σε ένα σύστημα υπό πίεση. Όταν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το αέριο για ένα συγκεκριμένο πείραμα, διαπίστωσε ότι είχε μετατραπεί σε μια λευκή, στερεή ουσία με εξαιρετική ολισθηρότητα. Η ουσία αυτή ήταν το PTFE. Η ανακάλυψη αυτού του ανθεκτικού στη θερμότητα και χημικά αδρανούς υλικού οδήγησε στην ανάπτυξη του προϊόντος Teflon από την DuPont και στην ευρεία χρήση του σε αντικολλητικές επιστρώσεις για μαγειρικά σκεύη και άλλες εφαρμογές. Η Chemours είναι κορυφαίος παραγωγός φθοροπολυμερών που περιλαμβάνουν τις ρητίνες λεπτόκοκκης σκόνης Teflon™ PTFE . Το εμπορικό σήμα Teflon™ είναι το πιο αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα της εταιρείας Chemours.

antikollitika-skevi-asfaleia

Αντικολλητική επίστρωση Teflon™

Οι αντικολλητικές επικαλύψεις Teflon™ χρησιμοποιούν πατενταρισμένη τεχνολογία  για ένα ευρύ φάσμα αναγκών μαγειρέματος και ψησίματος. Για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι επικαλύψεις συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην υπόσχεση της μάρκας Teflon™, η Chemours διεξάγει τακτικές δοκιμές ποιότητας. Οι αντικολλητικές επιστρώσεις Teflon είναι:

 • Εγκεκριμένες για επαφή με τρόφιμα από παγκόσμιους ρυθμιστικούς οργανισμούς
 • Κατασκευάζονται χωρίς τη χρήση PFOA ή PFOS
 • Σχεδιασμένες για να αντιστέκονται στις φθορές και τις γρατσουνιές
 • Ασφαλείς για πλυντήριο πιάτων
 • Κατασκευάζονται με ανώτερη διασφάλιση ποιότητας
grilliera-risoli

Αντικολλητική επίστρωση Greenstone®, Risoli

Τα μαγειρικά σκεύη Dr.Green® διαθέτουν μια πρωτοποριακή αντικολλητική επίστρωση γνωστή ως Greenstone®, η οποία χαρακτηρίζεται από σχεδιασμό τριών στρώσεων. Αυτό που κάνει αυτή την επίστρωση εξαιρετική είναι το καινοτόμο σύστημα με βάση το νερό, το οποίο είναι ταυτόχρονα αδρανές και ανόργανο, παρέχοντας διπλή αντοχή στη φθορά και έξτρα αντικολλητικότητα. Αυτή η περιβαλλοντικά συνειδητή προσέγγιση όχι μόνο συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των μαγειρικών σκευών, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι δεν απελευθερώνονται επιβλαβείς ουσίες στο φαγητό σας. Με αυτή τη φιλική προς το περιβάλλον αντικολλητική επίστρωση, τα τηγάνια Dr.Green® ξεχωρίζουν για την παροχή μιας υγιεινής και απολαυστικής εμπειρίας μαγειρέματος, προωθώντας τόσο την ευημερία του χρήστη όσο και του πλανήτη.

 • Made in Italy
 • Κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά
 • Με πιστοποιήσεις TÜV, DNV και DTI, ενισχύουν την αφοσίωσή τους στην ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος.
 • Χωρίς νικέλιο, χωρίς PFOA

Αντικολλητική επίστρωση El Diamant, Risoli

Η επίστρωση τελευταίας γενιάς El Diamant αναδεικνύεται για τις εξαιρετικές της ιδιότητες, προσφέροντας υψηλή αντοχή στις εκδορές και αξεπέραστη αντικολλητική ιδιότητα. Τα σκεύη κατασκευάζεται από χυτό αλουμίνιο, ένα υλικό που εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Σε συνδυασμό με τα ορυκτά σωματίδια της επίστρωσης El Diamant, διασφαλίζεται ένα υγιεινό μαγείρεμα χωρίς την ανάγκη χρήσης λιπαρών ουσιών. Αυτή η ποικιλία προϊόντων έχει υποστεί δοκιμές για περισσότερους από 40.000 κύκλους χρήσης, επιβεβαιώνοντας την αντοχή και την αξιοπιστία της.  Αυτά τα αντικολλητικά σκεύη υψηλής απόδοσης είναι φινιρισμένα στο χέρι και είναι διαθέσιμα για διαφορετικούς τύπους εστιών, είτε πρόκειται για εστία γκαζιού, είτε για ηλεκτρικές, είτε για γυάλινες-κεραμικές, είτε για επαγωγικές. Πιστοποιημένη από την TÜV, η σειρά BLACKplus® αποτελεί απόδειξη της προηγμένης τεχνολογίας και των ανώτερων επιδόσεων στον κόσμο της μαγειρικής.

katsaroles-nordic

Αντικολλητική επίστρωση της Vitrinor

Η αντικολλητική επίστρωση της ισπανικής εταιρείας Vitrinor είναι απαλλαγμένη από PFOA και συμμορφώνεται με το πρότυπο UNE-EN 12983-1. Το συγκεκριμένο πρότυπο καθορίζει τις απαιτήσεις ασφάλειας και επιδόσεων για τα σκεύη που προορίζονται για χρήση σε εστίες ή οικιακούς φούρνους. Ακόμη, τα σκεύη της Vitrinor είναι κατασκευασμένα από φιλικό προς το περιβάλλον υαλοποιημένο ατσάλι και αλουμίνιο.

vathi-antikollitiko-tigani-fest-
antiokollitika tapsia fest

Αντικολλητική επίστρωση της Fest

Η ελληνική εταιρεία Fest που ξεχωρίζει για την αξιοπιστία της και τα πρωτοποριακά αντικολλητικά της σκεύη, χρησιμοποιεί μόνο πιστοποιημένες επιστρώσεις. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιεί την αντικολλητική επικάλυψη Teflon Classic με την εγγύηση ποιότητας της The Chemours Co.

Στο kouziniko.gr. θα βρεις αντικολλητικά σκεύη με πιστοποιημένες επιστρώσεις.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button