Ασφάλεια στην κουζίνα

Το να μαγειρεύεις για την οικογένεια σου είναι μια αγαπημένη καθημερινή δραστηριότητα. Όμως, όταν στην οικογένειά σου υπάρχει κάποιο μέλος με τροφικές αλλεργίες, αυτή η ευχάριστη διαδικασία μπορεί να γίνει πιο προκλητική. Είμαι εδώ λοιπόν, για να μοιραστώ μαζί σου μερικές συμβουλές που θα μεταμορφώσουν την κουζίνα σου σε ένα ασφαλές καταφύγιο.

Asfaleia stin kouzina gia anthropous me allergies
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε ένα διαφορετικό σετ εργαλείων κουζίνας, κωδικοποιημένο με χρώμα για τρόφιμα με αλλεργίες.

Ξεχωριστά μαγειρικά σκεύη για τα allergen free τρόφιμα

Ακριβώς όπως έχουμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για το χειρισμό του ωμού κρέατος και των λαχανικών, για την αποφυγή  διασταυρούμενης μόλυνσης, θα πρέπει επίσης να έχουμε ξεχωριστά σκεύη για την προετοιμασία του φαγητού χωρίς αλλεργιογόνα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μωβ επιφάνειες κοπής, μοβ μαχαίρια κουζίνας, μωβ λαβίδες κ.α. που θα είναι αποκλειστικά για την παρασκευή φαγητού για όσους έχουν απέχουν από αλλεργιογόνα και ίχνη αυτών. Είναι καλύτερο να έχουμε αυτά τα σκεύη σε διαφορετικό χρώμα ή με σαφή σήμανση για να αποφύγουμε τυχόν μπερδέματα. Αυτό το απλό αλλά αποτελεσματικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αλλεργίες να πλοηγηθούν στην κουζίνα τους με αυτοπεποίθηση.

Tα άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες πρέπει να απέχουν ακόμα και από τα ίχνη των αλλεργιογόνων ουσιών.

Χρωματική κωδικοποίηση των εργαλείων

Η κωδικοποίηση με χρώμα των σκευών σας είναι ένας έξυπνος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι η κουζίνα σου είναι ασφαλής για όλους, ανεξάρτητα από τις τροφικές αλλεργίες. Το μωβ χρώμα ξεχωρίζει εύκολα από τα υπόλοιπα χρώματα στην κουζίνα, καθιστώντας εύκολο να εντοπίσεις τα σκεύη που είναι ασφαλή για χρήση από άτομα με αλλεργίες. Στο kouziniko.gr θα βρεις την πιο στυλάτη allergen free σειρά μαγειρικών σκευών και εργαλείων για την κουζίνα σου. Το μωβ χρώμα συχνά χρησιμοποιείται στα αντικείμενα που δεν έρχονται σε επαφή με τα αλλεργιογόνα, καθιστώντας το εύκολα αναγνωρίσιμο από όλους.

Το μωβ χρώμα συχνά χρησιμοποιείται στα αντικείμενα που δεν έρχονται σε επαφή με τα αλλεργιογόνα.

Σωστή αποθήκευση μη αλλεργιογόνων τροφίμων

Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα που περιέχουν αλλεργιογόνα σε διαφορετικό ντουλάπι ή ράφι και ακόμα καλύτερα σε διαφορετικά δοχεία αποθήκευσης με χρωματική κωδικοποίηση. Έτσι, θα γνωρίζουν όλοι στο σπίτι ότι εκεί βρίσκονται προϊόντα που είναι ασφαλή για όσους έχουν αλλεργίες ή δυσανεξίες. Εξαιρετικά χρήσιμο για παιδιά με αλλεργίες. Τα νήπια που αναζητούν ανεξαρτησία θα αγαπήσουν  αυτόν τον ασφαλή χώρο, το ίδιο κι εσύ!

Τοποθέτηση ετικετών στα δοχεία αποθήκευσης μη αλλεργιογόνων τροφίμων

Μια άλλη μέθοδος διασφάλισης μιας ασφαλούς κουζίνας για τα ευαίσθητα στην αλλεργία άτομα είναι η τοποθέτηση ετικετών. Βάλε ετικέτα στα πάντα! Ετικέτες σε δοχεία, καπάκια, ράφια, συρτάρια και ντουλάπια. Βάλε όσες ετικέτες χρειάζεσαι για να διασφαλίσεις ότι όλοι στο σπίτι γνωρίζουν τι είναι τι. Δεν αρκεί να γράφει το κουτί των δημητριακών «χωρίς γλουτένη». Τα αντικείμενα μοιάζουν μεταξύ τους και μπορούν εύκολα να μπερδευτούν.

 

scholastiko-plysimo-skevon
Εφάρμοσε αυστηρές διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης.

… χρησιμοποιούμε διαφορετικό σφουγγάρι για τα χρωματικά κωδικοποιημένα σκεύη που προορίζονται για εκείνους που έχουν τροφικές αλλεργίες.

Σχολαστικός καθαρισμός

Εφάρμοσε αυστηρές διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης. Να καθαρίζεις τακτικά τις επιφάνειες, τα σκεύη και τον εξοπλισμό για να διασφαλίσεις ότι δεν υπάρχουν ίχνη αλλεργιογόνων. Πλένουμε πολύ καλά τα σκεύη μαγειρικής και τα εργαλεία κουζίνας που χρησιμοποιήσαμε για την προετοιμασία του φαγητού. Το ίδιο σχολαστικά καθαρίζουμε τον πάγκο εργασίας, τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα. Ιδανικά χρησιμοποιούμε διαφορετικό σφουγγάρι για τα χρωματικά κωδικοποιημένα σκεύη που προορίζονται για εκείνους που έχουν τροφικές αλλεργίες. Πολλοί χρησιμοποιούν ξύδι, ένα φυσικό και ασφαλές καθαριστικό. Ωστόσο, πολλά ξύδια περιέχουν καζεΐνη, η οποία συγκαταλέγεται στα αλλεργιογόνα.

Εκπαίδευση

Εκπαίδευσε όλα τα μέλη της οικογένειάς σου για την σημασία της πρόληψης της διασταυρούμενης μόλυνσης και τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν. Πρέπει όλοι να κατανοούν τους κινδύνους και να εκπαιδεύονται για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσηςΜε προσεκτικό σχεδιασμό και αυστηρές πρακτικές, μια ασφαλής κουζίνα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μετατρέποντας την προετοιμασία των γευμάτων από μια στιγμή άγχους σε μια στιγμή απόλαυσης και δημιουργικότητας.

Συχνές ερωτήσεις:

Τι είναι η διασταυρούμενη μόλυνση ή επιμόλυνση;

Διασταυρούμενη μόλυνση είναι η ακούσια μεταφορά μικροοργανισμών, χημικών μολυσματικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων) ή οποιασδήποτε ξένης ουσίας από τρόφιμο, άτομο ή αντικείμενο σε άλλο τρόφιμο.Συνήθως συμβαίνει από ωμά τρόφιμα σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα  ή μεταξύ προϊόντων που περιέχουν αλλεργιογόνα και προϊόντων χωρίς αλλεργιογόνα.  Ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες ενός αλλεργιογόνου που μεταφέρονται μέσω της διασταυρούμενης μόλυνσης μπορεί να είναι αρκετές για να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Τι είναι η τροφική αλλεργία;

Τρoφική αλλεργία είναι η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάπoιo τρόφιμo ή συστατικό αυτού, με εμπλoκή του ανoσοποιητικού συστήματος του σώματoς. Δεν υπάρχει θεραπεία πoυ να απαλλάσσει μονίμως από τις τρoφικές αλλεργίες. Μετά τη διάγνωση, η μόνη λύση είναι αυτή της «απoφυγής» μέσω τoυ απoκλεισμού τωνένoχων τροφών από το διαιτολόγιo του πάσχoντoς.

Ποια είναι τα συχνότερα αλλεργιογόνα;

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα είναι το αγελαδινό γάλα, το αυγό, τα ψάρια, τα σιτηρά (γλουτένη), οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button